Finn Juhl, Danish Modern historie

Foto: Ukendt. Billede af Finn Juhl.

Danish Modern

Velkommen til Vidensbanken om dansk design hos Brainchild. Her kan du læse om nogle af de danske designere der har sat deres helt eget præg på dansk designhistorie – og hvis designs stadig lever videre i dag.

Nogle af disse designs er så ikoniske at stort set hele verden kan genkende dem, herunder designs som Ægget af Arne Jacobsen, Koglen af Poul Henningsen og Bamsestolen af Hans J. Wegner. Disse designs er blevet så populære på grund af deres enkle, tidløse og klassiske designs. Møblerne er skabt i en ideologi om funktionalitet, enkelthed og kvalitet. Møblerne udspringer af efterkrigstidens designæra; Danish Modern, et opgør med tidligere stile præget af prompt og pragt, revolutionerede Danish Modern måden hvorpå danskerne indrettede deres hjem. Designernes mål var at skabe funktionelle kvalitetsmøbler til den gennemsnitlige dansker, hvor møblets brugbarhed altid blev sat over dets udseende, i modsætning til tidligere stilarter som rokoko og art nouveau, hvor pynt, udskæringer og farver betød mere end selve brugbarheden.

Danske arkitekter og snedkere i denne tid var de første til at tage menneskets ergonomi med i beregningerne til møblets design. Deres ideologi var, at møblet skulle passe til mennesket, og ikke omvendt. Møblet skulle synsmæssigt fylde så lidt som muligt i stuen, så der var så meget plads som muligt at udfolde hverdagslivet på. Møblet skulle dog stadig være stilrent, kunne passe ind i enhver husholdning, og kunne holde i generationer. De progressive designere tog møbelsnedkeriet tilbage til dets grundform, og leverede kun det bedste af det bedste, ofte med inspiration i de simpleste ting. Derfor ser vi stadig i dag møbler, hvis grundform er inspireret af dagligdagsting som et hønseæg, en grankogle eller en af børnenes bamser. Møblerne er inspireret af trivielle dagligdagsting, hvilket er meningen med dem. De er beregnet til at passe til livet og at gøre dagligdagen lettere.

Skabt af snedkere, arkitekter og kunstnere der aldrig går på kompromis med kvalitet, vil disse møbler være en del af dansk designs eftermæle for altid.

Læs om designerne her, og historien om hvordan Danish Modern udviklede sig i Danmark og til resten af verden.